Dag 15 "Nöjd"

Tröööött och nöjd! Har lagat mat i omgångar hela kvällen känns det som...men nu är iallafall 2 formar GI-lasagne och 2 formar vanlig lasagne färdiga inför Storlien. Senare i veckan ska jag göra ett par olika kycklingrätter också. Det kommer kännas bekvämt när man är i stugan och bara behöver ställa in en form i ugnen när det är matdags. 
Jag och barnen har varit i stan idag och köpt varma strumpor, skidvantar, "rånarluvor" som barnen ska ha under skidhjälmarna och underställ så nu är vi snart redo för vintersemester! Ska bara bestämma mig för vilka vantar jag själv ska ha, tumvantar i skinn eller ett par i goretex som håller värmen ner till -30.  

Å så var det vägning idag: -1,4 kg (totalt -17,4 kg)
Så här mycket har jag aldrig gått ner förut, men å andra sidan har jag aldrig haft en så hög startvikt heller...Jag tänker inte tala om vad jag vägde från början. Inte än iallafall, kanske sen när jag är lite längre ifrån där jag började. Fånigt kanske, det är ju bara siffror...eller inte....äsch, jag håller det för mig själv ett tag till iallafall. Vart tar allt vägen egentligen...förångas det eller kommer det helt enkelt ut den "vanliga vägen"??? Bara undrar.


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med müsli, linfrö och gojibär

Lunch: Fetaostsallad

Middag: Pepparbiff med broccoli och bearnaisesås

Mellanmål: Mango och tranbärsbollar fm, Allevo måltidsbar em


Dag 14 "Nyttig snabbmat"

Idag har det varit en typiskt lugn hemmasöndag förutom en kvällshandling på Maxi. Skönt.
Dagens middag går så himla snabbt att tillaga! Bara 5 minuter! Pepparbiffen steks 2 minuter på varje sida för att bli sådär lagom rosa inuti. Under tiden lägger jag upp den färdiga pås-salladen, häller på olja och vinäger, sedan värmer jag Lohmanders chilibearnaise 30 sek i micron. Klart att servera! Snacka om nyttig snabbmat!




Snabblagat!


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med müsli, linfrön och gojibär

Lunch: Ugnsbakad kycklingfilé med paprikamarinerade grönsaker

Middag: Pepparbiff med sallad och bearnaisesås

Mellanmål: Lite jordnötssmör fm + em




Dag 13 "Rå kyckling"

Igår orkade jag bara inte skriva i bloggen. Höll igång med massa andra saker hela dagen och när jag väl satte mig ner på kvällen var det bara TV:n som gällde. 


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med müsli,linfrön och gojibär

Lunch: Köttfärsröra med senap och grönsaker (ja resterna räckte även till idag...)

Middag: Ugnsbakad kycklingfilé med paprikamarinerade grönsaker

Mellanmål: Lite jordnötssmör fm, 100 gr grillad rostbiff em


Å här kommer receptet på lördagens middag:

Ugnsbakad kycklingfilé med paprikamarinerade grönsaker
4 portioner

4 kycklingfiléer
300 gr buffelmozzarella
100 gr coctailtomater
½ dl hackad färsk basilika
4 tsk ajvar relish
8 skivor salami
salt och peppar

2 rostade paprikor på burk
1 vitlöksklyfta
2 kvistar bladpersilja
1½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
2 l färska champinjoner
225 gr kronärtskockshjärtan på burk
1 gul paprika (jag hoppade över paprikan och tog extra champinjoner och kronärtskocka istället)
1 röd paprika (--ll--)
150 gr kärnfria svarta oliver
salt och peppar

Börja med grönsakerna. Mixa paprika, vitlök och persilja. Tillsätt olja och balsamvinäger och mixa till en jämn dressing. Smaka av med salt och peppar.

Skär champinjonerna i mindre bitar och lägg i en stor skål. Skölj kronärtskockorna och blanda med champinjonerna. Skär paprikorna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn paprikan i några minuter. Låt svalna och blanda med svampen. Häll av oliverna och blanda med grönsakerna. Tillsätt dressingen och rör ihop ordentligt. Ställ i kylskåp och låt marinera i ca 1 timme. Servera tillsammans med kycklingfiléerna.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt längs med kycklingfiléerna. Skär mozzarellan i skivor och dela tomaterna. Fyll filéerna med mozzarella, tomater och basilika. Lägg kycklingfiléerna tätt i en ugnsform. Bred över ajvar relish och lägg på salamiskivor. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. (fast 45 minuter krävs det nog egentligen) 



Glömde ta bild på maten så här kommer en från boken.


Middagen var ganska tidskrävande och jättegod. MEEEEN de måste ha skrivit fel i receptet för när kycklingen varit inne i ugnen 20 min (175 grader) så var den absolut inte färdig! Inte heller efter 35 min....hungrig och lätt irriterad så höjde jag temperaturen till 225 grader och lät maten vara inne 10 min till. Naturligtvis blev salamin alldeles bränd, men det var gott ändå.
Så jag skulle tro att man låter kycklingen stå inne i 175 grader i ca 45 minuter istället och lägger på salamin efter halva tiden.


Dag 12 "Till fjälls"

Igår hann jag inte skriva något i bloggen, jobbade länge och vi var borbjudna på kvällen. Vi var hos våra goda grannar och planerade lite inför resan till Storlien. Vi brukar inte åka på skidsemester men i år blir det av och det ska bli riktigt härligt! Vi kommer att laga lite mat hemma för att frysa ner och ta med oss. Så för vår del blir det den supergoda lasagnen, kycklingen med rosépeppar och ädelostsås och så vill Emil göra gulash. Det blir nog kanonbra!
Eftersom vi inte är något skidfolk så behövs det handlas en del attiraljer. Skidutrustning hyr vi på plats, men allt annat får vi köpa såsom underställ, skidhandskar, skidstrumpor, skidglasögon och lite annat. Får bli en tur till sportaffärerna nu i veckan! Kommer kännas ungefär som när bonden kommer till stan!

På förmiddagen innan jobbet åkte jag och Stina hem till mamma och pappa med en kasse kläder och sen skjutsade jag mamma till sjukhuset för mammografi. Om fyra år är jag 40 och då kommer jag också att kallas dit. Det känns så himla avlägset att bli 40....tiden flyger verkligen fram i ett rasande tempo. Ibland önskar jag att tiden kunde kunde stanna av lite så att man hinner med... 


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med müsli, linfrön och gojibär

Lunch: Köttfärsröra med senap och grönsaker, sallad

Middag: Tacosallad

Mellanmål: Allevo måltidsbar både fm och em


Dag 11 "fd fettskrämd"

Jag har varit ganska "fettskrämd" i många herrans år. Men sockret har jag brytt mig mindre om. Ta bara det här med yoghurt t.ex...Har alltid tyckt bäst om att äta yoghurt till frukost och för några år sedan var det bara riktigt mager (blaskig) yoghurt som gällde. Typ 0,1-0,5% fetthalt och fullproppad med socker! Inte höll man sig mätt särskilt länge på det och dessutom åkte blodsockret berg och dalbana, vilket gjorde att jag längtade efter snabba kolhydrater hela tiden. Kolhydraterna och sockret var ju inga problem tänkte jag, huvudsaken var ju att det var fettsnålt! Om jag bara åt mat med LITE fett så kompenserade det väl mitt dagliga godisintag. En påse Gott & Blandat innehåller ju ändå inget fett. Eller? Inte undra på att vikten har skenat iväg som den gjort...
Numera äter jag bara naturell yoghurt med högre fetthalt och sedan ett par dagar föredrar jag den grekiska yoghurten som är härligt krämig med 10% fetthalt och större proteininnehåll. Nu håller jag mig mätt längre och känner absolut inget sug efter de där snabba kolhydraterna. 



Ny favorit...den med gumman

   

Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med müsli och linfrön

Lunch: Makrill i tomatsås och sallad

Middag: Köttfärsröra med senap och grönsaker

Mellanmål: Nutrilett måltidsbar fm. 
 


Dagens middag...

...var det lite extra pyssel med, men bara lite....Gott var det i allafall!



Oxrullader med blomkålspuré
(de gröna pluttarna är kapris)


Dag 10 "Testat Dafgårds GI-mat"

Sjukligt trött, alldeles rödögd och med ett gråblekt och svullet ansikte tog jag min första titt i badrumsspegeln imorse. Herregud, jag hade kunnat skrämma barn med den nunan! Men efter en dusch och insmörjning med världens bästa foundation från Mary Kay såg jag ju nästan riktigt pigg och utvilad ut... Jag tänkte faktiskt för en sekund att jag skulle ta fram kameran och ta en före- och en efterbild, det hade kanske varit lite roligt....kanske.

Eftersom jag inte hade någon lagad mat med mig till jobbet idag så har jag provat en färdig GI-rätt från Dafgårds.



Den var faktiskt helt okej som "reservmat" men den behöver lite mer kryddor. Jag blev lagom mätt, men är man riktigt hungrig får man komplettera med extra grönsaker eller en sallad.  


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med honung och müsli

Lunch: Kycklingfilé med dinkel (färdig GI-rätt från Dafgårds)

Middag: Oxrullader med blomkålspuré

Mellanmål: Allevo måltidsbar fm, grekisk yoghurt med gojibär em


Dag 9 "Skräpmat"

Idag blev det ett litet avbrott från menyplanen pga oväntat besök av två karlar. Maten jag planerat hade inte räckt för att göra alla mätta och både jag och Emil slutade så sent idag, så någon tid till matshopping fanns absolut inte. Därför blev det ett stopp på pizzerian och jag valde en kebabtallrik UTAN pommes frites. Kanske hade varit bättre med sallad, men jag tror inte deras sallad är särskilt matig. Jag vill ju bli mätt..... Och mätt BLEV jag....äckligt mätt! 
  

Så här ser iallafall dagens meny ut:

Frukost: Grekisk yoghurt, honung, müsli och linfrö

Lunch: Lövbiffsgryta (gårdagens rester)

Middag: Kebabtallrik utan pommes frites

Mellanmål: Nutrilett måltidsbar fm, smoothie em


Jag undrar om det egentligen är så bra att äta måltidsbars från t.ex. Nutrilett och Allevo när man försöker tänka GI och LCHF... Den jag åt idag var så himla söt så det kändes som att jag proppade i mig rent godis! Annars tycker jag att det är väldigt smidigt att äta såna till mellanmål ibland. Jag tänker iallafall äta upp de jag har, men sen tror jag att jag får komma på något annat att äta mellan målen.


Dag 8 "Vägning och garderobsrensning"

Hmmm. Vågen stod på +-0 imorse men det gör inget. Känner mig lite svullen dock och magen är som en spärrballong...jag vill tro att det beror på tabletterna. Men men, det är som det är. Nu vill jag att dagarna ska gå fort så att jag kan börja ta mina långpromenader igen. Då kommer det nog att hända grejjer ska ni se! 
Om jag ska summera veckan som gått så kan jag säga så här:
De goda smakupplevelserna har verkligen löst av varandra de här dagarna och jag har ätit mig mätt varje gång. Jag har uppriktigt sagt trivts med att planera och laga all denna goda och (för oss) engagemangskrävande mat. Jag har blivit en riktig matmor! Hoppas att det håller i sig!


Dagens meny:

Frukost: Grekisk yoghurt med honung och müsli

Lunch: Lasagnen från i lördags

Middag: Lövbiffsgryta

Mellanmål: Makrill i tomatsås fm, smoothie em 


Idag har jag rensat i alla garderober och byråer här hemma. Herrejösses vad mycket kläder det finns i det här huset! Helst skulle man bara ha några få favoritplagg som bara är sådär supersnygga istället för en massa halvdana "sådär"-kläder. För ett tag sen sa jag till Emil att för varje nytt plagg vi köper så ska ett gammalt plagg slängas eller ges bort. Men det har vi varit dåliga på att anamma... Men nu kan jag säga att jag överkompenserat det med råge. Flera kassar med kläder står nu redo att flytta hemifrån. Skönt. Faktiskt så fanns det en hel del kläder som blivit förstora och några kläder som aldrig använts för de varit för små. De sistnämnda ska jag börja använda nu innan de också blir för små....förhoppningsvis. 


Dag 7 "Söndagsliv"

Idag har jag bara gått runt och drällt i morgonrock halva dagen. Har plockat med lite smågrejjer, tvättat, kollat vintersport på TV och bläddrat lite i mina nya kokböcker. En alldeles lagom avslappnad söndag!
På seneftermiddagen åkte jag till MAXI. Alldeles själv! Så skönt att bara gå i lugn och ro när man handlar. Tänkte att jag skulle göra en egen müsli men alla ingredienser fanns inte så jag köpte den färdiga müslin som verkar nyttigast. Tänkte blanda i lite linfrön i den för magens skull. De antiinflamatoriska tabletterna gör magen tröööög. 


Dagens meny:

Frukost: Mild naturell yoghurt med flingor och gojibär

Lunch: Lasagne med chévre och fetaost (världens godaste rester från igår)

Middag: Ugnsbakade kycklingklubbor med fetaostsallad

Mellanmål: Tja, det blir lite annorlunda mattider på helgen så något riktigt mellanmål har det inte blivit, förutom en matsked jordnötssmör.


I morgon är det vägning....


Dag 6 "Oh La La"

Räkgrytan igår blev överraskande god. Emil sa att det var en av de godaste rätterna han har ätit...han som ändå var så skeptisk till squashen först. Han tyckte också att det påminnde mycket om nåt vi ätit på restaurang. Sååå, det blir absolut nåt vi tillagar fler gånger! 


Dagens meny:

Frukost: Mild naturell yoghurt, flingor och gojibär

Lunch: Ädelostsallad

Middag: Lasagne med chévre och fetaost

Mellanmål: Proteinbar fm och smoothie em


OH LA LA!!! Dagens middag var något av det godaste jag ätit alltså! Det är så kul att laga mat från en receptbok, man känner sig lite som en testlagare som får uppleva nya smaker varje dag!
Jag börjar verkligen trivas i rollen som engagerad kock. Förut hade jag inget intresse av att stå nån längre stund vid spisen, allt skulle bara gå så fort som möjligt att tillaga och dessutom passa flickorna i smaken. Det har resulterat i att veckomatsedlarna här hemma varit ganska lika från vecka till vecka och maträtterna har ofta haft pasta som grund. Men nu är det ändring på det, i allafall för oss vuxna.


Här kommer receptet på dagens middag:

Lasagne med chévre och fetaost
4-6 portioner

2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
smör
600 gr lamm- eller nötfärs
salt och peppar
1 röd chili
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk chilisås
2 msk ajvar relish
1 msk kalvfond
3 dl grädde
1 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
2 auberginer (jag tog squash istället)
olivolja
200 gr fetaost
1 kruka färsk basilika
150 gr chévreost
1 röd paprika (den uteslöt jag eftersom jag inte tål paprika, kan tänka mig att det är gott med tomat istället)

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med smör och bryn löken och vitlöken. Lägg i färsen och bryn den, salta och peppra. Finhacka chilin och blanda ner i färsen. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, ajvar relish, kalvfond och grädde och låt koka upp. Krydda med basilika och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i 15 minuter.
Skiva auberginen på längden så att det blir som lasagneplattor. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg ett lager köttfärssås i botten. Lägg på ett lager auberginplattor och ringla över lite olja. Salta och peppra. Strö över smulad fetaost och hackad basilika. Lägg på resterande köttfärssås och ett topplager auberginplattor. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över smulad chévreost. Skär paprikan i skivor och lägg överst. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.


Jag säger bara: Laga och njut!!! 

 


Dag 5 "Frusen"

Usch, idag är jag frusen. Det är kallt ute, kallt på jobbet, kallt hemma, det är kallt överallt. Jag kanske ska ta och sätta mig i bastun en stund. Men först är det matlagning som gäller och sen blir det fredagsmys!


Dagens meny:

Frukost: Mild naturell yoghurt och flingor

Lunch: Mozzarellafylld lax med basilika (gårdagens rester)

Middag: Het räkgryta med squashpenne

Mellanmål: Smoothie fm + em


Emil är lite skeptisk till squashen, men jag hoppas att han blir positivt överraskad. Det verkar som om squashen ska serveras rå, men jag tror att den smakar bättre tillagad så den får fräsa med i grytan.


Dagens middag...

...blev riktigt god!



Mozzarellafylld laxfilé med basilika


Dag 4 "Vill ut och gå"

Ja, det blev ju tyvärr ingen lunchlåda till jobbet idag....men som tur var så var maten på jobbet ganska GI-okej så det blev bra ändå....


Dagens meny:

Frukost: Mild naturell yoghurt och flingor (snart är flingorna slut, då blir det lite större variation i frukostarna)

Lunch: Ost- och tomatgratinerad kassler med kikärtor

Middag: Mozzarellafylld laxfilé med basilika

Mellanmål: Smoothie fm + em


Tyvärr blir det inte mycket motion för min del just nu. Har en inflamation i ena knät som kureras med piller och innan kuren är slut och förhoppningsvis knät blir bra så blir det inga promenader. Känner verkligen att jag längtar efter att få prova mina nya gåstavar! Ska man minska i vikt så krävs det ju att man rör på sig också så därför tror jag inte att vågen kommer att visa minus när jag väger mig på måndag... Men jag tar faktiskt inte det som något nederlag, jag vet ju iallafall att det jag äter är bra för mig. 


Dag 3 "Äcklig korv"

Jösses vad god maten blev igår! Den kommer att bli en av mina favoriter. Tur att det blev över så jag kunde äta det till lunch idag. Det är väl lika bra att jag skriver ner receptet här så kan ni andra också prova:

Kycklingfilé med rosépeppar och ädelostsås
1 portion

1/4 fänkål
olivolja
salt och peppar
1 kycklingfilé
salt
smör
1/2 dl grädde
25 gr ädelost
1 krm torkad dragon
1 krm krossad rosépeppar (fast jag tog hela, gillar när man biter på dem)

Dela fänkålen, ta bort roten och skär i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fänkålen i några minuter. Strö på salt och peppar och ställ åt sidan. Dela kycklingfilén i tre bitar och strö på lite salt. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kycklingen runt om. Häll på grädde och smula ner osten. Tillsätt dragon och rosépeppar och låt koka en stund.

Jag gjorde såklart en stor sats som räckte till hela familjen plus att det blev över till lunchen idag.
Det var säkert tänkt att ha fänkålen på sidan om, men när barnen fått sitt så la jag i fänkålen i grytan och blandade med resten. Så himla gott med fänkål. Det ska jag tillaga ofta!


Dagens meny ser ut så här:

Frukost: Mild naturell yoghurt med flingor

Lunch: Kycklingfilé med rosépeppar och ädelostsås

Middag: Mozzarellafylld falukorv med ajvar och coleslaw

Mellanmål: Makrill i tomatsås på fm och smoothie på em


Dagens middag blev allt annat än en succé. Mår ganska illa nu och det tror jag beror på att jag köpte en sån äcklig korv. Usch! Tyckte ändå att jag gjorde ett bra val i affären när jag valde korv med 85% kötthalt. Men jag vet inte vad de har stoppat i eller kryddat med, nåt äckelframkallande var det iallafall! Emil gillade inte heller korven och barnen vägrade att äta mer efter första tuggan. Att jag dessutom gjorde extra så att det skulle bli lunchlåda till imorgon gjorde inte saken bättre...jag slängde ALLT som var kvar. Jag får väl se vad som erbjuds till lunch imorgon på jobbet, jag får välja att äta det som är mest GI-riktigt helt enkelt. Annars tror jag att receptet i sig är ganska gott, men jag tänker iallafall inte göra denna rätt igen på väldigt, väldigt länge... 


Dag 2 "Rester"

Idag är jag tråkig, men det blir faktiskt samma lunch som igår...Men det passar liksom så bra eftersom jag har kvar ingredienser från igår. Det kommer bli en hel del "rester" dagen efter, men det är enkelt och ekonomiskt på det viset.


Dagens meny ser ut så här:

Frukost: Mild naturell yoghurt med hög fetthalt och nyttiga flingor

Lunch: Fetaostsallad med äpple och timjan

Middag: Kycklingfilé med rosépeppar och ädelostsås

Till mellanmål blir det smoothie.


Såg i frysdisken på MAXI att Dafgård har några GI-färdigrätter som de gjort i samarbete med Ola Lauritzson. Undrar om de är så bra och nyttiga i verkligheten. Skulle de vara det så är det ju bra att ha ett latoxe-alternativ när man inte hinner eller orkar laga mat, tex lunchlåda till jobbet. Får väl prova en av de rätterna någon gång kanske och göra en liten utvärdering...



Dag 1 "6 kilo på 6 veckor"

Idag har vi börjat gå efter en menyplan som varar i 6 veckor. Har aldrig gjort det förut men nästan alla recept i boken "6 kilo på 6 veckor" verkar goda och lättlagade. Kommer att blanda måltiderna inom veckoplanen, tex byta ut onsdagens planerade måltid mot fredagens, men det gör ju ingenting. Det som är extra gott kan man ju äta flera gånger och det som är mindre gott kan man ju skippa helt tex Skinka med legymsallad. Sen kommer vi nog att modifiera vissa recept så att det passar familjen bättre men utan att göra maten onyttigare. Det kan tex vara att byta ut vissa grönsaker mot andra och byta ut kryddor och sånt. Hur som helst ska det bli roligt att laga lite annorlunda mat och sen får vi se om vi får det utlovade resultatet på vågen också... 
 

Dagens meny ser ut så här:

Frukost: Mild naturell yoghurt med hög fetthalt och nyttiga flingor

Lunch: Fetaostsallad med äpple och timjan

Middag: Biff Bearnaise med broccoli

Däremellan ska jag förstås se till att få i mig ordentliga mellanmål också. 


GI och LCHF

Jag har en stor mängd kokböcker här hemma som bara står och samlar damm. De har inhandlats i tron att det ska bli en massa kulinariska upplevelser här hemma. Ambitionerna har funnits där och visst har det varit roligt att bläddra i dem och titta på alla vackra bilder men jag har nog aldrig använt recepten... Därför har jag sagt till mig själv att inte köpa några fler kokböcker hädanefter eftersom jag vet att de bara kommer stå i nåt hörn till ingen nytta. Men nu så... jag har köpt två nya kokböcker som jag faktiskt tror att jag kommer ha stor nytta av.

Den ena är:



Goda och lättlagade GI-recept samt massa information om hur GI fungerar och hur kroppen påverkas av olika sätt att äta. Jag kommer att använda denna boken mycket.


Den andra boken är:



Oj vilken inspirerande bok! Så mycket gott utan miljarder ingredienser eller massa krångligheter! Tänkte faktiskt använda menyerna under 6 veckor och rapportera vecka för vecka hur det går.


Anledningen till att jag köpt dessa böcker är dels att jag behöver gå ner i vikt och dels att jag behöver inspiration i min matlagning. Det tenderar annars att bli mycket likadan mat från vecka till vecka. 
Jag har alltid varit tung och har haft lätt för att gå upp snabbt och mycket i vikt. Jag har med hjälp av olika dieter jojobantat ett antal gånger sedan tonåren. Visst har jag lyckats gå ner flera kilo varje gång jag har lagt manken till, men de tappade kilona och mer därtill har snabbt varit på plats igen efter avslutad diet. Jag har insett att jag är en kolhydrat-tjockis. Tycker att jag har ätit ganska nyttigt och fettsnålt men jag har alltid varit svag för kolhydratrika livsmedel som pasta, potatis och bröd. Dessutom har jag alltid varit en riktig godisgris och känt mig beroende av socker. 
I höstas bestämde jag mig för att sluta BANTA! Inga mer måndagsbantningar och tidsbegränsade dieter... Utan nån riktig plan skar jag ner på kolhydrater och började äta lite grann på GI- och LCHF-vis. Inte slaviskt alls och helt utan förbud men jag försökte att minimera intaget av pasta, potatis och bröd. Allt godis bytte jag ut mot mörk choklad och nötter. Sockersuget försvann nästan direkt tack vare att jag såg till att hålla blodsockret på en bra nivå genom att äta fem mål om dagen och få i mig rejält med fett och proteiner. Dessutom började jag ta promenader med mina gåstavar igen. Tyvärr har jag haft ett långt uppehåll med promenaderna, dels för att det varit så kallt och halt, dels för att jag varit sjuk och dels för att jag fått nån slags inflamation i ena knät. Men förhoppningsvis är jag snart ute på gatorna igen och då med mina nya superbra BungyPump-stavar!
Fram tills nu har jag gått ner 16 kilo och jag har inte på något sätt kännt att jag späkt mig själv, gått hungrig eller försakat något. Detta är inte tänkt som någon tidsbegränsad diet utan det är ungefär så här jag ska leva för att må bra. För första gången accepterar jag en långsam viktminskning, ibland står det stilla men huvudsaken är att det går åt rätt håll. Nu ser jag fram emot den dagen då jag äntligen kommer kunna handla kläder i vilken klädbutik som helst.   


Tillbaka till verkligheten

Sådär ja! Har jobbat idag för första gången sedan 21/12. Det gick bra! Det var så skönt att komma tillbaka till verkligheten igen efter alla sjukor... Roligt att träffa dagisbarnen igen och mina härliga jobbarkompisar! Men jösses vad trött jag är nu... det kommer nog att ta ett litet tag till innan kroppen är helt återställd, men sen så ska jag och resten av familjen banne mig hålla oss friska hela 2011. Faktiskt!
Hälsade på mamma och pappa efter jobbet och lämnade lite julklappar. Min lillasyster Angelica, hennes man Matts och deras lilla trollunge Vidar var också där. Angelica hade varit hos frissan och klippt och färgat håret. Supersnyggt som alltid! Ska nog unna mig själv med en total make-over av håret den dagen jag inte längre är förpassad till klädbutikernas tjocke-avdelningar när jag ska handla kläder. Så det så! 


Å ännu ett beställningskort

Detta gjorde jag som ett litet dragspelskort








En liten ficka med ett kort i.




Ta ut kortet...




...veckla ut det och skriv en liten hälsning.


Ett till beställningskort

Detta gjorde jag som en liten väska med kardborrestängning.




Öppna upp locket och finn två inre fickor med små kort i.




Sett från sidan.




Ta ut de små korten, veckla ut dem och skriv en hälsning.

 


Beställningskort

Här är ett som gjordes som ett fodral med kardborrestängning. 




Öppna fodralet...




Dra upp kortet som är inuti...




...veckla ut det och här finns det gott om plats att skriva på.


Lite scrappade kort

Här är några gratulationskort som jag gjorde förra året.

.


Detta gjorde jag till ett par grannar som gifte sig.





Svågerns 50-årsdag.




 Togges 40-årsdag.




Linn kom till världen i juni.




Julitas 40-årsdag.


Svininfluensan?

Jag har varit riktigt sjuk, förmodligen i svininfluensan.
I familjen valde vi att inte vaccinera oss mot svininfluensan förra året. Det är inget vi ångrar men jag vill ALDRIG ha den här influensan igen. Någonsin. Jag har aldrig varit så totalt utslagen i en sjuka förut. Stina insjuknade ungefär samtidigt som jag, men efter två dagar var hon ganska pigg igen. Jag tror att även Julia har haft en dos av influensan också. Emil har klarat sig och har fått ta hand om allt själv här hemma. Vad hade vi gjort utan honom? Tack älskade Emil för att du är så omtänksam och omhändertagande!

Det har gått åt mycket panodil, nässpray, hostmedicin och snytpapper dessa dagar...  

Dag 1: Vaknar med kanonhuvudvärk, tar ingen större notis om det utan petar i mig ett antal värktabletter och får ont i magen av det.... På kvällen får jag feberfrossa och hela kroppen börjar värka. Lämnar nyårsfirandet och går hem till sängen. 39,4 i temp. börjar bli lite hostig och raspig i halsen. Det börjar göra rejält ont i och bakom ögonen.

Dag 2: Har sovit dåligt och feberfrossat hela natten, 39,4 i temp på morgonen. Fruktansvärt ont i hela kroppen. Mår lite illa. Torrhosta. Ligger i sängen hela dagen.

Dag 3: Ännu en natt med feberfrossa. Nästan 40 i temp. Börjar få ont i halsen. Kass i magen. Orkar ingenting.

Dag 4: Fortfarande nästan 40 i temp. Nu börjar näsan rinna och halsen gör så ont att jag inte kan prata. Febern går ner lite på kvällen (38) och i och med det känns det som om det är på väg åt rätt håll.
.
Dag 5: Nästan 40 graders feber igen! Halsen gör så himla ont! Har blivit rejält rosslig i luftrören och hostar tills jag kräks. Är totalt utslagen och kan knappt lyfta huvudet från kudden. På kvällen kommer det lite blod när jag hostar. Sitter upp och försöker sova på natten men får springa på toan flera gånger när hostattackerna kommer.

Dag 6: Vaknar efter en sömnlös natt...feberfri! Skönt att slippa febern. Ögonen värker inte lika mycket längre, men mår uruselt ändå. Den otäcka slemhostan håller i sig. Det väser och "knakar" i bröstet och det känns inte riktigt som att jag kan ta djupa andetag. Tar en dusch och blir totalt slut efter det. Ringer sjukvårdsupplysningen eftersom det är lite blod i upphostningarna, är lite rädd att det hela ska utvecklas till en lunginflamation. Sköterskan säger att jag ska avvakta och vila och att jag ska höra av mig igen om febern stiger och om det blir mer blod i upphostningarna. Hon säger också att jag med största sannolikhet har drabbats av svininfluensan. På kvällen börjar jag få tillbaka lite ork.

Dag 7: Feberfri men mår sämre igen, är totalt orkeslös och yr. Känns inte som att jag är på bättringsvägen, snarare tvärtom. Halvligger i sängen hela dagen. Den förbaskade slemhostan...känns som om den har tagit ett strypgrepp på mina luftvägar. Vill dricka upp hela flaskan med hostmedicin. 

Dag 8: Äntligen börjar det kännas bättre! Har lyckats sova hela natten halvsittandes. Känner mig en aning rastlös men när jag plockat lite i tvättstugan är energireserverna slut, yrseln tar över och jag måste vila. Känner mig fortfarande andfådd av slemhostan som inte vill släppa taget. Går ut i 5 minuter för en liten dos dagsljus och frisk luft. Skönt! Är fortfarande kass i magen, springer på toan stup i ett. 

Dag 9: Det känns ännu lite bättre men jag är så himla trött! Kan inte förstå hur jag ska orka gå till jobbet i övermorgon... Luftvägarna känns fortfarande tilltäppta och jag kan inte hosta bort det. Känner på mig att detta kommer att hålla i sig ett tag. Emil har köpt Chi San till mig och jag hoppas att det kan hjälpa mig att piggna till lite!


Det har verkligen varit tuffa dagar men nu ser jag fram emot ett friskt 2011! 




Allting smakar och luktar konstigt....

Ja, då har vi ett helt nytt år framför oss! Har stora förhoppningar om att det kommer bli ett av de bästa! Tyvärr kunde det börja bättre...Årets första och vintervackra dag vaknade jag med 39,4 i temp och har sällan känt mig så skruttig. Det måste ha börjat igår på nåt sätt för jag vaknade med en hejdundrande huvudvärk som trots medicinering inte riktigt ville ge med sig. Jag är ju en huvudvärksperson (fick mina första migränanfall i 3-4-årsåldern) och har mer eller mindre ont i huvudet varje dag så det var ju bara otur att det skulle bli så intensivt på just nyårsafton.... Vi var bortbjudna till grannarna och det var hur trevligt som helst, men när jag började få ordentlig frossa tackade jag för mig och gick hem och bäddade ner mig i sängen. Tur att det bara är några få steg mellan oss och grannarna så att resten av familjen kunde stanna kvar. Efter en liten stund kom Julia hem, hon var trött och ville gå och lägga sig men ville bli väckt när det var dags för fyrverkerier. Strax innan tolv kom Emil över och lämnade Stina, då hade hon redan sovit en timme i grannarnas soffa och hon brydde sig inte om några ljudliga färgexplosioner på himlen. Hon ville sova vidare i våran säng. Vi försökte väcka Julia då men utan framgång. Det var bara John Blund som gällde...
Så imorse väcktes jag av en arg Julia, som minsann tänker vara sur tills nästa nyår då hon får se fyrverkerierna och en liten Stina som är minst lika febrig som jag. Hoppas verkligen att vi inte hann smitta ner någon av de andra igår! Just nu är både jag och Stina väldigt spaka, hela kroppen värker och allt smakar och luktar konstigt....och LIKADANT! Usch! Men jag vet ju att det går över...och det är ju skönt!
Några nyårslöften då? Tja, jag ska försöka sova mer och leva mera hälsosamt (som miljoner andra människor lovar...), vara mera kreativ och scrappa mycket!  
Hur som helst så önskar jag alla där ute ett Gott Nytt År!

RSS 2.0